ΡΑΓΑΔΑ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

Τι είναι η ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου

Η ραγάδα είναι ένα σχίσιμο, μια εξέλκωση καλύτερα του πρωκτοδέρματος, συνήθως εντοπίζεται στην 6η ή 12η ώρα εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή έως την είσοδο του πρωκτικού δακτυλίου.  Ο πυθμένας της είναι  μυϊκές ίνες του έσω σφικτήρα. Διακρίνεται σε οξεία ραγάδα και σε χρονία  ραγάδα όταν αδυνατεί να  θεραπευθεί μετά  σύντονη θεραπευτική αγωγή. Χαρακτηριστικό της  οξείας ραγάδας το έντονο άλγος και  της χρονίας ραγάδας  ο ρυπαρός πυθμένας της

 

Πως δημιουργείται

Η δυσκοιλιότητα ενοχοποιείται ως ο συνηθέστερος αιτιολογικός παράγοντας, αλλά κάθε κατάσταση που θα μπορούσε να προκαλέσει πρωκτικό τραύμα ακόμη και χρόνιες εντερικές φλεγμονές όπως η νόσος Crohn. Επίσης ο σπασμός των σφικτήρων ο οποίος είναι δευτεροπαθής, απότοκος του τραύματος,  θεωρείται  ο βασικός λόγος που δεν επουλώνεται η ραγάδα και μεταπίπτει στη χρονιότητα καθώς και το αίτιο του σημαντικού πόνου που βιώνει ο ασθενής.

 

Τι συμπτώματα προκαλεί

Ο πόνος είναι κυρίαρχο σύμπτωμα στην ραγάδα του δακτυλίου. Στην οξεία ραγάδα είναι εντονότατος αρχίζει μετά την κένωση και διαρκεί αρκετές ώρες, υφίεται   δε σταδιακά και είναι απαραίτητη  η λήψη αναλγητικών για τον έλεγχο του.  Συχνά ο ασθενής βλέπει αίμα στο τέλος της κένωσης.

 

Ποια η θεραπείας της

Η θεραπεία της ραγάδας είναι κατ αρχήν συντηρητική και εάν αυτή αποτύχει χειρουργική. Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει  αναλγητικές αλοιφές,  διαιτητική αγωγή και υπακτικά που  αποτρέπουν την δυσκοιλιότητα και βοηθούν τα κόπρανα να βγαίνουν ελαιώδη ώστε να μη τραυματίζουν,  αντιφλεγμονώδη υπόθετα και αλοιφές που αποτρέπουν τον σπασμό των σφικτήρων. Ενέσεις τοπικά με botox έχουν επίσης δοκιμαστεί με επιτυχία.  Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται στη διαστολή δια δακτύλων του πρωκτικού δακτυλίου στην εκτομή της ραγάδας και στην πλαγία έσω  σφικτηροτομή.   Η τελευταία θεωρείται η επέμβαση που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την θεραπεία και την αποφυγή υποτροπής της ραγάδας του δακτυλίου.