Γενική Χειρουργική

Όταν ένας έμπειρος χειρουργός ανατρέξει δεκαετίες πίσω στον χειρουργικό του βίο, κοιτάζοντας πως ήταν τότε και πως είναι τώρα,  θα συνειδητοποιήσει πως η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία τον βοήθησε να κατανοήσει καλύτερα την χειρουργική ανατομία και φυσιολογία,  να βελτιώσει την τεχνική του, να βοηθά ουσιαστικότερα τον ασθενή του. Υπερηχογράφημα με εξαιρετική απεικόνιση, spiral αξονική τομογραφία με τρισδιάστατη εικόνα, μαγνητική τομογραφία και πολλές άλλες τεχνολογικές πρωτοπορίες είναι πλέον απαραίτητα καθημερινά βοηθήματα  για να μπορεί να θέτει γρηγορότερα και με ακρίβεια την διάγνωση της πάθησης και να μειώσει την ανάγκη της ερευνητικής λαπαροτομίας.  Αν ανατρέξει στα εγχειρίδια της ειδικότητάς του πιθανόν  να θυμηθεί επεμβάσεις που κάποτε έκανε πολύ συχνά, μα σπανιότατα κάνει σήμερα. Αυτό συμβαίνει πολύ απλά γιατί μερικές παθήσεις έγιναν σπάνιες με τη χρήση των φαρμάκων όπως πχ το πεπτικό έλκος και γιατί συγκεκριμένες τεχνικές αντικαταστάθηκαν από κάποιες άλλες με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όπως πχ η αποκατάσταση κήλης με πλέγμα.  Από την άλλη θα δει ότι πολλές, οι περισσότερες θα έλεγα επεμβάσεις  που έκανε τότε τις κάνει και σήμερα, επεμβάσεις που έμειναν αλώβητες από τον χρόνο, επίκαιρες, κλασσικές και αναντικατάστατες.  Η τεχνική έμεινε αναλλοίωτη, τα μέσα όμως που έχει στη διάθεσή του για την διεκπεραίωση της επέμβασης είναι  περισσότερα και αποτελεσματικότερα.  Αυτόματα συρραπτικά, αιμοστατικά, μοντέρνες πηγές ενέργειας  όπως το laser και οι ραδιοσυχνότητες, είναι μερικά από τα σύγχρονα εργαλεία που εξοπλίζουν τον χειρουργό. Και γεγονός είναι ότι ο χειρουργός του σήμερα έχει ένα γεμάτο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση κάθε πάθησης, χειρουργεία που παλαιότερα γίνονταν από τους λίγους σήμερα γίνονται από τους πολλούς,  η γνώση έπαψε να έχει στεγανά και προσφέρεται αφειδώς ακόμη και στο διαδίκτυο, όλα προς όφελος της χειρουργικής και του ασθενούς σε τελική ανάλυση.

Τα τελευταία έτη παρατηρείται κατακερματισμός της ενιαίας  γενικής χειρουργικής με τη δημιουργία  πολλών "εξειδικεύσεων" -  πχ  ειδικός μαστού πρωκτού ενδοκρινών κλπ-  που οδήγησε πολλούς χειρουργούς να προτιμήσουν να δηλώνουν επιμέρους εξειδικευμένοι παρά γενικοί χειρουργοί. Το εάν αυτό είναι τάση του μέλλοντος αντικατοπτρίζοντας πραγματικές ανάγκες της γενικής χειρουργικής ή είναι προκλητό φαινόμενο ενισχυόμενο από την καλπάζουσα ιατρική διαφήμιση, θα το μάθουμε στο μέλλον. Προς το παρόν η γενική χειρουργική  με την έννοια της κλασσικής γενικής χειρουργικής, είναι ακόμη και σήμερα που η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αποτελεί την "αλφαβήτα" της εκπαίδευσης του νέου χειρουργού, ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί ο χειρουργικός χαρακτήρας και η επιδεξιότητα. Έτσι ο καλός λαπαροσκόπος  χειρουργός πρέπει να είναι πρώτα και πάνω από όλα ένας πολύ καλός  γενικός χειρουργός.

Η γενική χειρουργική ήταν και είναι η κορωνίδα των ειδικοτήτων, τιμά τους ιατρούς που την τιμούν και όπως λέει ο όρκος του Ιπποκράτη: «...είη επαύρασθαι και βίου και τέχνης δοξαζομένω παρά πάσιν ανθρώποις  εις τον αεί  χρόνον..