ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι όργανο του σώματός μας, αποτελούν δηλαδή φυσιολογικές ανατομικές δομές και εδράζονται στον πρωκτικό σωλήνα. Είναι κατ ουσίαν  ένα πλούσιο αγγειακό δίκτυο που βρίσκεται ανάμεσα στον μυϊκό πρωκτικό σωλήνα και στο πρωκτόδερμα που τον επενδύει. Σε τυπική μορφή σχηματίζουν τρείς κύριους αιμορροϊδικούς όζους που βρίσκονται στην 3η 7η και 11η ώρα  του ρολογιού, όπως κοιτάμε τον πρωκτό με τον ασθενή ξαπλωμένο ύπτια σε γυναικολογική θέση.

 

Πως δημιουργούνται;

Όταν οι αιμορροΐδες πάσχουν μιλάμε για αιμορροϊδοπάθεια. Συμβαίνει διότι με την πάροδο των ετών και κάτω από ορισμένες συνθήκες οι φυσιολογικοί αιμορροϊδικοί όζοι χαλαρώνουν και προβάλουν με την κένωση σταδιακά εκτός του πρωκτικού δακτυλίου. Ανάλογα με το πόσο προβάλουν διακρίνουμε 4 βαθμούς αιμορροΐδων με τις αιμορροΐδες 4ου βαθμού να αποτελούν το βαρύτερο στάδιο αιμορροϊδοπάθειας.

 

Τι συμπτώματα παρουσιάζουν;

Τοπικό άλγος, κνησμός, απώλεια καθαρού ζωηρού αίματος στο τέλος της κένωσης είναι τα συχνότερα συμπτώματα. Όταν υπάρχει επιπλοκή θρόμβωση ή περίσφιξη, εκτός από τον πόνο συνυπάρχει οίδημα των αιμορροΐδων οι οποίες ψηλαφώνται από τον ασθενή και είναι συχνή αιτία για την οποία προσέρχονται στον χειρουργό για πρώτη φορά για το πρόβλημά τους.

 

Πως αντιμετωπίζονται;

Πολλές μέθοδοι έχουν κατά καιρούς περιγραφεί για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας.  Απλές επεμβατικές μέθοδοι όπως η σκληροθεραπεία κατά την οποία εγχέεται με ένεση στον αιμορροϊδικό όζο σκληρυντική ουσία, η τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων (περίδεση) και ο καυτηριασμός με laser σε λίγο θα αναφέρονται μόνο για ιστορικούς λόγους.

 

Ποια χειρουργική μέθοδο να διαλέξω

Σε γενικές γραμμές ο χειρουργός θα πρέπει να επιλέξει εάν θα προχωρήσει σε αφαίρεση των αιμορροΐδων ή όχι. Στη πρώτη περίπτωση, στην αφαίρεση των αιμορροΐδων δηλαδή,  η επέμβαση αποτελεί  ριζική αντιμετώπιση της νόσου και συνοδεύεται από πολύ χαμηλά ποσοστά υποτροπής (επανεμφάνισης) της αιμορροϊδοπάθειας. Περιγράφονται η ανοικτή μέθοδος (Milligan Morgan- τα τραύματα μετά την εκτομή δεν ράβονται)  και η κλειστή (Ferguson - με συρραφή των τραυμάτων). Η χρήση σύγχρονων πηγών ενέργειας (Laser, RF, Harmonic) μειώνουν αισθητά τον μετεγχειρητικό πόνο και βελτιώνουν την ανάρρωση. Στη δεύτερη περίπτωση οι αιμορροΐδες δεν αφαιρούνται. Υπάρχουν τεχνικές που στοχεύουν στην ανάταξή τους εντός του πρωκτικού δακτυλίου με χρήση ειδικού αναστομωτήρα (Longo) και στην διακοπή της αιματικής τους τροφοδοσίας (απολίνωση αγγείων δια υπερήχων - HAL με ή χωρίς συρραφή των αιμορροϊδικών όζων -HAL RAR). Η κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.  Ιδανική μέθοδος που λύνει άπαξ και δια παντός,  χωρίς τραύμα, ανώδυνα και οριστικά την νόσο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Γι αυτό  θα πρέπει  ο χειρουργός, μετά από εξέταση και συζήτηση με τον ασθενή, αφού εκτιμήσει πρώτα την έκταση του προβλήματος,  να κατανοήσει τις προτεταιότητές του και να του προτείνει την κατάλληλη γι αυτόν λύση.